Ga naar de inhoud

Behandelingen

Wat kan ik voor je doen?

Aan de hand van een intake gesprek en een onderzoek (spiertesten, gewrichtstesten,…), ga ik op zoek naar de oorzaak van de gestoorde bewegingsvrijheid of pijnklachten in je lichaam. Op basis van de verzamelde informatie stel ik in samenspraak met jou een behandelplan op. Herstellen of revalideren kan gebeuren door mobilisaties, zachte manipulaties van de gewrichten, oefentherapie, het geven van advies en informatie, …

Sportkinesitherapie

Het behandelen van sport specifieke letsels en postoperatieve revalidatie met optimale terugkeer naar de sport als doel. Onder mijn toezicht wordt de belasting progressief opgedreven om zo de belastbaarheid te verhogen en het risico op overbelastingsletsels te verminderen.  Hier is het belangrijk dat jij zelf actief gaat oefenen door middel van een thuisprogramma.

Ter ondersteuning kan er ook taping worden aangebracht, zowel de klassieke elastische en niet-elastische tape als kinesiotape. Bij elastische en niet-elastische taping is het de bedoeling om een bewegingsbeperking te bereiken. Dit is anders bij kinesiotaping, daar wordt het fysiologisch bewegen ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Deze techniek wordt veel toegepast bij peesontstekingen en spierletsels.

Postnatale kinesitherapie

Ongeveer een 6-tal weken na je bevalling kan je starten met postnatale kinesitherapie, na een controle bij de gynaecoloog. De behandeling bestaat uit oefentherapie om de buikspieren en algemene stabiliteit te verbeteren. Deze basis heb je nodig om nadien op een veilige en verantwoorde manier sportactiviteiten te hervatten en blessures te vermijden.

Dit is enkel als er geen klachten zijn met de bekkenbodem (urineverlies), anders is het aangeraden om contact op te nemen met een bekkenbodemtherapeut.

Postoperatieve revalidatie

Na een operatie is het belangrijk om de mobiliteit en functionaliteit van het geopereerde lichaamsdeel te herwinnen. Het doel is de gewrichtsfunctie te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid te verbeteren, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Via gerichte oefeningen en trainingsschema’s worden de functies die je nodig hebt in het dagelijkse leven, in je werk en bij het sporten, weer hersteld.

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten op een pijnvrije manier. Het doel van deze mobilisatietechniek is om de gewrichten, spieren en ligamenten in hun natuurlijk stand te brengen. Zodat je jouw lichaam gebruikt zoals het eigenlijk bedoeld is en je niet langer beperkt wordt door pijnlijke bewegingsbeperkingen.

Dry needling

Dry Needling is het behandelen van triggerpoints in de spieren. Een triggerpoint is een lokale verharding in de spiervezels, die ontstaat door:

  • Overmatig sporten
  • Langdurig aanhouden verkeerde houding
  • Stress
  • Vermoeidheid

Aan de hand van fijne en gesteriliseerde naalden prik ik in het triggerpoint. Deze kunnen geleidelijk aan ontstaan zijn of acuut en kunnen lokale en gerefereerde pijnen veroorzaken. Aan de hand van dry needling bekomen we pijnvermindering en een betere lokale doorbloeding. Dry needling is nooit een therapie op zich en wordt meestal als aanvullende therapie gebruikt.